Náhodné fotografie

Náhodná fotografie
Náhodná fotografie
Náhodná fotografie


Práce snů? Degustátor čokolády

Ochutnávání kvalitních čokolád se může velmi jednoduše stát stejným rituálem, jako vychutnávání dobrého vína, degustace kávy či jiných klasických pochutin. Za tyhle dobroty jsme ochotni utratit dvě stě korun či daleko větší sumy. U této sladkosti tomu tak ale není. Hranice, kolik za ni dokážeme utratit, je mnohem nižší. Víte ale, že to, co se běžně prodává v supermarketech, je ve většině případech pouze čokoládová pochoutka?

Degustátoři nám odpoví

Zkoumá se vzhled, vůně, lom a chuť. Odborníci dokáží už od pohledu či zvuku lomu poznat, zda se jedná o kvalitní tabulku. Měla by obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a třtinový cukr. Pokud se jedná o mléčnou čokoládu, v přísadách bude navíc sušené mléko. Nic víc v ní nemá být obsaženo. Čokolády, které jsou běžně k dostání v obchodech, obsahují navíc mléko či máslo, které tam nemá co dělat.

Druhy čokolád

Známe hořkou, mléčnou a bílou. V naší kultuře máme zakořeněné mýty, které nejsou pravdou. Například to, že hořká čokoláda je jediná správná nebo to, že bílá není čokoládou vůbec. Existuje i kvalitní bílá tabulka, v které můžeme cítit meruňky nebo banány. Takových chutí můžeme v různých tabulkách najít spousty. Ať už se jedná o:

  • Citrusy
  • Sušené švestky
  • Praženou kávu
  • Ořechy a další

Degustátorem se může stát každý

Pokud se chcete stát profesionálním ochutnávačem, není to žádný problém. V Amsterdamu existuje školení – pořádá ho organizace, která sdružuje světové čokolatiéry a odborníky na degustování. Na školení ochutnáváte vzorky, očicháváte různé věci a následuje závěrečný test, který je formou slepé degustace, kde musíte podle chutě poznat původ i plantáž sladkosti. Na konci dostanete certifikát. V České republice jsou pouze dvě ženy, které prošly druhým stupněm školení.




Vložte komentář


Jméno (požadováno)


Příspěvek (požadováno)


 

Vytvořenou službou P-C.cz - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránek